Tabere

Taberele  oferă elevilor oportunitatea de a deveni autonomi, de a respecta opţiunile grupului, de a ne cunoaste mai bine şi de a dezvolta competenţe culturale.

Tabere de ski

În fiecare an şcolar, HOS organizează o tabără de ski, deoarece considerăm că acest sport este una dintre cele mai bune soluţii pentru copii de a face exerciţiu fizic în natură. Schiul dezvoltă copiilor echilibrul, mobilitatea,  întăreşte musculatura şi sistemul imunitar.

Schiul antrenează coordonarea, percepţia spaţială, inteligenţa vizuală, motricitatea si reflexele, de aceea este considerat unul dintre sporturile cele mai complexe, care contribuie la sănătatea fizică şi la dezvoltarea psihica. Totodată, creşte încrederea în sine şi tenacitatea pentru a-şi îmbunătăţi performanţele în general.

Tabere culturale

Pe lângă sensibilitatea culturală pe care ne propunem să o încurajăm, exersarea limbii germane în contexte noi, diferite de cele pe care spaţiul şcolar le poate oferi, se afla pe agenda  taberelor şcolare.

  • „Cetăţi săseşti – dimensiune culturală a minorităţii germane din România » este o excursie tematică pe care o organizăm ca parte aplicată a cursului de Istoria şi tradiţiile minorităţilor  germane din România, obiect de studiu specific şcolilor cu învăţământ în limba  germană în clasele a VI-a şi a VII-a.
  • Sibiu, Sighişoara, Mediaş, Braşov etc. sunt alte zone în care încercăm să identificăm mărturii al culturii minorităţii germane şi, totodată, să dezvoltăm perspective itegratoare cu disciplinele de studiu (geografie, istorie, educaţie civică, dar şi arhitectură, gastronomie etc.)
  • Participarea la Târgul de Crăciun de la Viena este deja o tradiţie în comunitatea Şcolii Germane Hermann Oberth, un moment de bucurie care anunţă Marea Sărbătoare.

De-a lungul timpului München, Hamburg, Berlin, Frankfurt etc. au fost spaţii culturale explorate de elevii Şcolii Germane Hermann Oberth.

Pentru a lărgi perspectiva asupra specificităţii comunităţilor care vorbesc limba germană, au fost propuse, de-a lungul timpului, şi tabere în alte ţări în care există comunităţi vorbitoare de limba germană, cum ar fi Olanda şi Elveţia. Asemănări/ deosebiri, specificităţi, elemente de unicitate etc. toate acestea sunt în „ghidul” nostru de călătorie.

Spiritul de echipă, dezvoltarea sensibilităţii culturale, capacitatea de a observa specificităţi locale, acomodarea la un program de grup şi, mai ales, folosirea limbii germane în situaţii concrete – toate acestea sunt elemente importante care contribuie la succesul unei tabere, câştigul personal al fiecărui participant.